Super Qendi
  Viruset dhe Mbrojtja 431
 
Viruset elekronik?

Vrisui elektronik eshte nje program i cili vondset ne sistem me qellim te shkaktimit te ndonje defekti. Keta viruse jane programe te shkruara nga ana e njeriut.
Keto programe kane marr emrin viruse ne analogji me viruset biologjike qe shkaktojne deme ne organizimin e njeriut. Ndonje ngjashmeri tjeter midis tyre nuk ka.
Ka shume lloje virusesh. Sikur edhe tek ata biologjike , ata mund te jene prej atyre qe shkaktojne ndonj defekt te vogel (p.sh fikjen e monitorit, ndonj porosi te pavlere) e deri tek ata qe e formatizojne diskun.
Nurmi dhe llojet e vireseve vazhdimishte ndryshojne

PERHAPJA E VIRUSIT

Viruset kompjuterike perhapen permes rrugev te komunikimit. Keto rruge mund te jne te cfardoshme: bartja e fajllave me disktea, shkembimi i te dhenave me e-mail, shkembimi i te dhenave permes rrjetit lokal etj.
Veprimi i virusit mund te jete nga me te ndryshmit. Ai mund te veproje ne kohe , p.sh ne daten e dhe kohen e caktuar t'i fshije nje grup fajllash. NJe virus i tille ka qen virusi Mikelangjelo , i cili , nese ka hyre ne kompjuter, aka vepruar me daten 6 mars dhe ka pasur per pasoj fshirjen e te gjithe fajllave te diskut.
Nese hetojme se nje fajll i caktuar paraqet virus, ateher menjher duhet ta fshijme ate> Sidomos eshte e rrezikshme hapja e fajllit qe paraqet virusin, sepse shumica e viruseve vendosen ne sistem vetem pas hapjes.

DEZINFEKTIMI I FAJLLAVE NGA VIRUSET


Per luftimin e viruseve biologjike perdoren barnat. Sipas nje analogjie te plote, per luftimin e viruseve kompjuterike perdoren ilacet kompjuterike, qe jane programe. Keto programe njihen si programe antivirus. Detyra e tyre eshte qe t'i detektojne dhe mundesishte edhe t'i fshijne viruset e pranishem ne sistemin tone.
Programet e tilla, si edhe te gjitha programet e tjera, duhet te instalohen ne kompjuter.
Edhe pse ka shume programe antivirus, asnjeher nuk mund te themi se kompjuteri eshte plotesishte i sigurt nga cdo lloj virusi.
Secili program antivurs mund t'i detektoje vetem nje grup viruseshte. Sado i madh qoft ky grup, mund te gjenden viruse qe jane te panjohur per programin qe e keni te instaluar.
Secili program antivirus mudn t'i detektoje vetem nje grup virusesh.Sado i madh qofte ky grup, mund programi me i njohur antivirus eshte ai i njohur me emrin Norton Antivirus.Nje program tjeter mjaft i fuqishem eshte edhe programi Symantec.

Per ta kontrolluar sistemin nese eshte i infektuar me virus, e nisim programin antivirus. E zgjedhim njesine qe deshirojme ta kontrollojme (Skanoje) dhe e nisim proceduren indentifikuese (shtypim butonin Scan). Kjo procedur e gjetjes dhe e fshirjes se viruseve njihet edhe si dezinfektim i fajllave.

Pas perfundimit te skanimit , programi na njofton per parametrat qe ka gjetur: numrin e fajllavete infaktuar , numrin e fajllave te fshire etj.
Keto programe shpesh azhurohen ( Update-rifreskohen), ne menyre qe t'i luftojne edhe vviruset me te rinje.
Ky azhurime, shume shpesh behet permes internetit.
 
  Heute waren schon 2 Besucher (51 Hits) hier! Per Me Shum Info : Super-Qendi-Fortesali@Hotmail.Com  
 
=> Willst du auch eine kostenlose Homepage? Dann klicke hier! <=
↕ Mirë Se Vini Te Super Qendi ↕
Image by Cool Text: Logo and Button Generator - Create Your Own